Σελίδες

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Τα SOS του πρωτοετή μαθηματικού!

Τα SOS του πρωτοετή μαθηματικού!

Επειδή όλοι μας έχουμε βρεθεί εκεί και… τα έτη περνάνε επιμορφώνοντάς μας με κάποιες εμπειρίες, θα τις μοιραστούμε μαζί σας δίνοντάς σας τις συμβουλές που ελπίζουμε να μας έδιναν με την είσοδο μας στη θαυμαστή αυτή σχολή. Οπότε να είστε ψύχραιμοι και... δώστε βάση!
1.Πέρασες στο Μαθηματικό Τμήμα της Σχολής Θετικών Επιστημών (Σ.Θ.Ε όπως θα ακούς από εδώ και πέρα) του Α.Π.Θ.. Καταρχάς συγχαρητήρια! Έκανες μια εξαιρετική επιλογή. Είτε επειδή τα μαθηματικά ήταν το όνειρό σου και η αγάπη σου από παιδί, είτε επειδή η πρώτη σου επιλογή ήταν λίγο πολύ πάνω απ’ τα μόρια σου, άπαξ και μπήκες κοίτα να το χαρείς! Τα μαθηματικά είναι μια σπουδαία, ελκυστική και απίστευτα ενδιαφέρουσα επιστήμη, με εφαρμογές σε κάθε άλλο κλάδο θετικών, και όχι μόνο, επιστημών. Παρόλες τις περικοπές σε καθηγητές και μαθήματα, η σχολή μας, συνεχίζει ακόμα να λειτουργεί ικανοποιητικά, χάρη στην σκληρή δουλειά φοιτητών και καθηγητών, ενώ φυσικά οι φοιτητές εχουν πραγματική αγάπη και δέσμευση για την επιστήμη τους.
Να είσαι περήφανος για την επιλογή που έκανες λοιπόν και να προσπαθήσεις να εκμεταλλευτείς κάθε γνώση και δυνατότητα που θα σου δοθεί. Μην προσπαθείς απλά να περάσεις τα μαθήματα, γιατί, αυτό όπως μας είχε πει ένας καθηγητής μας στο πρώτο μας μάθημα, είναι μιζέρια. Προσπάθησε να καταλάβεις, προσπάθησε να μάθεις, προσπάθησε να χαθείς στην μαγεία των μαθηματικών! Θέλει κόπο, θέλει μελέτη αλλά θέλει και τρόπο. Όσο πιο βαθειά κατανόηση κάθε μαθήματος αποκτήσεις όμως, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το δέος που θα νιώσεις βλέποντας να ξετυλίγονται μπροστά σου πολλά περισσότερα από τα προφανή. Το μεγαλύτερο που θα σου μάθει το Μαθηματικό ίσως δεν είναι τα ίδια τα μαθηματικά, αλλά η ικανότητα να αμφισβητείς, να κρίνεις, να δοκιμάζεις και να αποτυγχάνεις, να ξαναπροσπαθείς και να επιμένεις, να σκέφτεσαι λογικά, σφαιρικά και συνδυαστικά, να αποδεικνύεις.
2.Διατήρησε την ψυχραιμία σου. Η Σχολή μας δεν είναι εύκολη, και τα μαθηματικά απαιτούν την αφοσίωση και την αγάπη σου. Κακά τα ψέματα τα μαθήματα μας είναι, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, δύσκολα. Μην πανικοβάλλεσαι όμως, μπορείς! Είναι λογικό να σου πάρει χρόνο μέχρι να καταλάβεις τον σωστό τρόπο σκέψης και μελέτης που απαιτούν οι θετικές επιστήμες, οι δε αποδείξεις θα σου φαίνονται κινέζικα τον πρώτο καιρό. Μην χάνεις το κουράγιο σου από την αρχή όμως. Προσπάθησε ξανά και ξανά, δοκίμασε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης κάθε μαθήματος και διαφορετικούς τρόπους μελέτης μέχρι να βρεις αυτόν που σου ταιριάζει.
3.Παρακολούθηση!! Κανείς δεν είπε ότι είναι ευχάριστο να ξυπνάς το πρωί για να τρέξεις στη σχολή, πολλές φορές είναι ιδιαίτερα επίπονο, αλλά αξίζει τον κόπο. Και όταν φτάσει ο καιρός της πρώτης εξεταστικής θα το καταλάβεις. Η παρακολούθηση των μαθημάτων, πλην ίσως ελαχίστων εξαιρέσεων που διαφέρουν από φοιτητή σε φοιτητή και από καθηγητή σε καθηγητή, είναι όχι απλώς σημαντική αλλά απαραίτητη. Κράτα σημειώσεις, γιατί κανενός δεν θα είναι τόσο κατανοητές όσο οι δικές σου, λύσε τις ασκήσεις που σου προτείνουν και ρώτα απορίες. Εκμεταλλεύσου τις ώρες φοιτητών των καθηγητών σου.Αν τα αφήσεις όλα για την εξεταστική, είναι λογικό επακόλουθο το σοκ της πρώτης εξεταστικής να είναι μεγάλο και η ύλη να σου φανεί βουνό. Μιας λοιπόν που έχεις μόλις 4 μαθήματα στο Α εξάμηνο, όταν σε άλλα τμήματα έχουν 7-8, είναι μεγάλη ευκαιρία να τα παρακολουθείς επιμελώς. Και να κρατάς σημειώσεις.
4.Γνώρισου με τους συμφοιτητές σου. Είναι σημαντικό να έχεις μια καλή παρέα να σε συντροφεύει στις πολλές ώρες που θα περάσεις στα αμφιθέατρα της Σ.Θ.Ε.. Η καλή συνεργασία για τις εργασίες που θα έλθουν είναι σημαντική επίσης και, όταν έχεις απορίες περί διαβάσματος, ύλης ή εξεταστικής κανένας δεν θα σε καταλάβει καλύτερα από τους συμφοιτητές σου που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσένα.
5.Ψάξε, ρώτα και ενημερώσου για όσα μπορεί να σου προσφέρει το πανεπιστήμιο και η σχολή. Το μαθηματικό διαθέτει θεατρική και κινηματογραφική ομάδα, διοργανώνει events και πάρτυ σε συνεργασία με άλλα τμήματα της Σ.Θ.Ε., ομάδα μπάσκετ( με πολυάριθμες διακρίσεις) και ποδοσφαίρου (πέρυσι τιμώμενη με το βραβείο fair play) αλλά και την εφημερίδα μας, το Μαθηματικό Διάπλου,  στην οποία μπορείς να συμμετάσχεις όποτε θελήσεις, αυτή που κρατάς στα χέρια σου! Υπόλοιπα τμήματα από όλο το campus επίσης, καθώς και το ίδιο το Α.Π.Θ. έχουν πολλά ήδη ομάδων και οργανώσεων για κάθε τύπο. Επίσης το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο έχει πάνω από 20 διαφορετικά προγράμματα εκγύμνασης, πληρώνοντας 15 ευρώ ετήσια συνδρομή.
6.Πέρνα μια βόλτα από την βιβλιοθήκη! Καταρχάς είναι εφοδιασμένη με φωτοτυπικό, βγάζεις μια κάρτα και δεν χρειάζεται να τρέχεις στα φωτοτυπάδικα της Μελενίκου. Επίσης έχει πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών και ξένων μαθηματικών συγγραμμάτων, και είναι σημαντικό να αρχίσεις από τώρα να εξοικειώνεσαι με την επιστημονική συγγραφή και την ξενόγλωσση βιβλιογραφία γιατί θα τις συναντάς διαρκώς μπροστά σου.
7.Δικτυώσου! Τσέκαρε συχνά την σελίδα του τμήματος για ανακοινώσεις (http://www.math.auth.gr/) συνεδρίων, σεμιναρίων αλλά και νέων της γραμματείας, καθώς και του Α.Π.Θ.( http://www.auth.gr/) αλλά και το ιστολόγιο των καθηγητών και των μαθημάτων σου. Ακόμα, το τμήμα μας διαθέτει κλειστή ομάδα στο Facebook (https://www.facebook.com/groups/MathAuth/) και ειδικό forum, τον Τρελό Μαθηματικό (http://trelosmathimatikos.gr/) όπου μπορείς να λύσεις πολλές σου απορίες, να βρεις παλαιότερα θέματα εξεταστικών αλλά και σημειώσεις μαθημάτων!
8.Ψάξε την πόλη και μην κολλάς στο κέντρο. Η Θεσσαλονίκη είναι πολλά πολλά παραπάνω από την Καμάρα, την Αριστοτέλους την Ναυαρίνου και τα καφέ της Αγγελάκη. Έχει υπέροχα μέρη κρυμμένα σε κάθε γωνιά της. Καλαμαριά, Νέα Παραλία, Άνω Πόλη, Ολύμπου και Λαδάδικα, Βαλαωρίτου και οι στοές της Αριστοτέλους είναι μερικά από αυτά. Και άλλα πολλά που καλείσαι να ανακαλύψεις μόνος σου μέχρι να βρεις το στέκι που σου ταιριάζει. Μαγαζάκια ειδών και ειδών, για καφέ, κρασί ή ποτό, για κουβέντα ή για παρέα, θεατρικές παραστάσεις με πολύ χαμηλό εισιτήριο , συναυλίες και μουσικά θεάματα, η Θεσσαλονίκη δεν έχει τυχαία το όνομα της Πόλης της Κουλτούρας. Εκμεταλλεύσου την! Πολύ ωραίες ιδέες και νέα της πόλης μπορείς να μάθεις σε μερικά από τα παρακάτω sites:
            http://www.thesout.gr/
            http://www.thessaloniki2014.gr/gr/
            http://www.epiloges.gr/city-beat
            http://www.filmfestival.gr/
            http://www.dimitria.thessaloniki.gr/
Τα βασικά είναι αυτά. Προφανώς και αν έχεις οποιαδήποτε απορία, μπορείς να μας την στείλεις με e-mail. Έχουμε συνεχή επαφή με τους καθηγητές μας και τα προβλήματα της σχολής, οπότε και μπορούμε να σου απαντούμε έγκυρα, για κάθετι που μας ρωτάς.

Από εμάς στον Μαθηματικό Διάπλου πολλές ευχές για καλή αρχή και μια υπέροχη 4ετία στο Μαθηματικό του Α.Π.Θ. !


M.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου