Σελίδες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ανέκδοτες Ιστορίες από τη ζωή του Κ. Καραθεοδωρή

Το καλοκαίρι, ο κύριος Αθανάσιος Λιπορδέζης μας παρέδωσε, δύο μικρές ανέκδοτες ιστορίες από τη ζωή του Κ. Καραθεοδωρή, οι οποίες έφτασαν στα χέρια του, από έναν Έλληνα, διπλωματούχο πλέον, φοιτητή φυσικής, κύριο Μυρώδη Αθανασσίου  στο πανεπιστήμιο του Μονάχου.

 Η γνωριμία του καθηγητή φυσικής Arnold Sommerfeld στο Cafe Arnast στον "Αγγλικό Κήπο" του Μονάχου


Μετά από την Μικρασιατική καταστροφή, ο Καραθεοδωρή εγκαταλείπει την Σμύρνη και επιστρέφει στη Γερμανία. Εκείνη την εποχή, ο Arnold Sommerfeld, θεμελιωτής της σύγχρονης φυσικής, ήταν καθηγητής, από το πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Ο καθηγητής Sommerfeld συνήθιζε να πηγαίνει με τους βοηθούς του, στο Cafe Arnast στον "Αγγλικό Κήπο" του Μονάχου, όπου συζητούσαν, γράφοντας συνήθως, τις μαθηματικές εξισώσεις τους, με μία κιμωλία πάνω στο τραπέζι. Οι σερβιτόροι, γνωρίζοντας ότι η συζήτηση-εργασία των θαμώνων τους θα συνέχιζε και την επόμενη μέρα, δεν έσβηναν τις σημειώσεις του καθηγητή και της παρέας του.   Κάποια μέρα, έτυχε να είναι και ο Καραθεοδωρή στο ίδιο Cafe και παρακολουθούσε τη συζήτηση, χωρίς να επεμβαίνει. Ο Sommerfeld και οι βοηθοί του, προσπαθούσαν να λύσουν ένα δύσκολο πρόβλημα μέχρι που τα παράτησαν και αποφάσισαν ότι θα συνέχιζαν, την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, την επόμενη, διαπίστωσαν ότι κάποιος είχε λύσει το χθεσινό τους πρόβλημα. Έτσι, ο Sommerfeld και ο Καραθεοδωρή, γνωρίστηκαν και έγιναν φίλοι. Ο Καραθεοδωρή, είχε την τιμή, να εκδώσει τα άπαντα των παραδόσεων του φίλου του Sommerfeld.  

Με χειρόγραφα ή χωρίς


Ο Κ. Καραθεοδωρή, δεν χρησιμοποιούσε ποτέ χειρόγραφες σημειώσεις στις παραδόσεις του στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Κάποτε, έκανε μία εξαίρεση. Μία μέρα, μπήκε μέσα στην αίθουσα με ένα μικρό χαρτάκι στο αριστερό του χέρι, ενώ με το δεξί, έγραφε εξισώσεις στον πίνακα. Οι φοιτητές του ανησύχησαν, αφού ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν τον καθηγητή τους, να διαβάζει και να γράφει, ενώ αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν, όλη η παράδοση, να είναι γραμμένη, σε ένα χαρτάκι που χωρά στην παλάμη του χεριού του καθηγητή τους. Αφού τελείωσε ο Καραθεοδωρή την παράδοσή του, άφησε πάνω στην έδρα, το χαρτάκι που είχε και έφυγε. Οι φοιτητές, γεμάτοι περιέργεια, έτρεξαν ώστε να δουν τι σημειώσεις είχε κάνει ο καθηγητής τους σε ένα τόσο μικρό χαρτί, ωστόσο το μόνο που είδαν ήταν ένα ερωτηματικό.

Η πηγή των δύο αυτών ιστοριών, σύμφωνα με τον κύριο Αθανασσίου, είναι ο καθηγητής φυσικής Josef Brandmueller, οποίος ήταν και μαθητής του Καραθεοδωρή. Αναφέρει ότι ο Brandmueller ήταν ο καθηγητής που επέβλεπε την διπλωματική εργασία του κυρίου Αθανασσίου ενώ ο ίδιος ήταν και στην ερευνητική του ομάδα, για αυτό το λόγο σε γιορτές, όπως Χριστούγεννα ή και γενέθλια, τους έλεγε ιστορίες του Καραθεοδωρή.

Τέλος ο κύριος Αθανασσίου, ελπίζει να συμπληρώσει λίγο την εικόνα του Κ. Καραθεοδωρή με αυτά τα μικρά βιογραφικά επεισόδια του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού.  

   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου